Kun jokin aika sitten kirjoitin kirjahyllyni aakkosista, lupasin kertoa lisää Ä-kirjaimen teoksesta vähän myöhemmin. Siinä kirjaimessa (vähän meemin sääntöjä soveltaen) oli mainittu VÄki voimakas 22. Työväki ja kokemus. Kirja siis ilmestyi pari viikkoa sitten, ja eilen Helsingissä pyörähtäessä sain omat kappaleeni käsiini. Kirjan ovat toimittaneet Kati Launis ja Marko Tikka. Tältä se näyttää:

Luit äsken ihan oikein, puhuin omista kappaleistani. Työväki ja kokemus on nimittäin ensimmäinen julkaisu, jossa on minun kirjoittamani artikkeli! Ensimmäistä kertaa nimeni on kirjan sisällysluettelossa, ensimmäistä kertaa minulla on jotain oikeaa laitettavaksi julkaisuluettelooni. Eilen paluumatkalla Helsingistä en meinannut malttaa laskea kirjaa käsistäni, ja tänään olen kantanut sitä laukussa koko ajan mukanani. Ensimmäinen oikea julkaisuni! (Eivät aikaisemmatkaan julkaisuni ole olleet vääriä, vaan vähemmän merkityksellisiä vain, heh.)

Sen verran täytyy rajoittaa innostusta, että en ole kirjoittanut vielä(kään) yhtään artikkelia yksin. Tässä teoksessa on yhteisartikkeli kollegan kanssa. Se oli erinomainen tapa aloittaa artikkelin kirjoittamisen harjoittelu, sillä vähän kokeneemman kaverin kanssa kirjoittaessa opin paljon artikkelin koostamisesta, eikä ollut niin epävarma olo kaikkien ratkaisujen kohdalla, kun pystyimme neuvottelemaan kaikesta. Toisen kirjoittajan kanssa olemme aika läheisiä ystäviä, ja yhteistyö sujui kirjoittaessa hienosti. Emme kirjoittaneet kumpikin erikseen osioita, jotka sitten olisi yhdistetty, vaan istuimme yhdessä koneen ääressä ja tuotimme tekstiä yhdessä pohtien. Jokainen idea piti siis ensin selittää toiselle, jolloin liika korkealentoisuus karsiutui tekstistä: toinen oli hyvä testaaja ajatusten toimivuudelle. Kirjoittamismetodimme toimi tässä artikkelissa ja meidän välillämme hyvin, mutta tietysti yhteisartikkelien kirjoittamisen on monenlaisia tapoja.

Olen iloinen saadessani aloittaa julkaisu-urani näin perinteikkäässä vuosikirjassa, erittäin tasokkaiden artikkelien joukossa ja nimenomaan Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran julkaisemana. Artikkelimme aiheena ovat siis naisten kokemukset tehdastyöstä toisen maailmansodan aikana, mikä on se kohta, jossa väitöskirjojemme teemat risteävät. Muut artikkelit käsittelevät esimerkiksi suutarien kansanomaista vastarintaa työväenliikkeessä, käsityöläisten roolia varhaisvaiheen työväenliikkeessä, kuvaa prostituoiduista kahdessa vuonna 1907 ilmestyneessä romaanissa ja metsätyöntekijöiden kokemusta palkkauksestaan vuosina 1950-2008, vain muutamia mainitakseni. Työväki ja kokemus on siis Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran sarjaa Väki voimakas, nro 22. Sitä, kuten muitakin seuran julkaisuja myy Tiedekirja.

Olin eilen taas THTPS:n hallituksen kokouksessa. Näyttää siltä, että minä ja sama kollega, jonka kanssa kirjoitimme artikkelin, järjestämme seuran kesäseminaaria ensi kesänä. Teema tulee silloin olemaan sukupuolen ja työn yhteenkietoutumat. Blogissa varmaan näkyy sekin homma ensi talven aikana.

Mainokset