Kanadalaisen Carol Shieldsin (1935-2003) kirjoja on suositeltu minulle usein. Jokin aika sitten kirjastossa tuli vastaan Rakkauden tasavalta (The Republic of Love, 1992, suom. 2002), ja siirappisesta nimestä huolimatta uskaltauduin lainaamaan sen.

Rakkauden tasavalta kertoo kahdesta aikuisesta, jotka rakastuvat. Fay ja Tom ovat kumpikin kokeneet monta suhdetta elämässään ennen kuin kaikki loksahtaa kohdalleen heidän tavatessaan toisensa. Lukija tietää koko ajan, että Fay ja Tom tulevat rakastumaan. Kuitenkin Shields pitkittää tarinaa, pohjustaa, taustoittaa ja tutustuttaa lukijansa päähenkilöihin kunnolla ennen kuin vasta jossain puolenvälin kohdilla antaa sen ”klik” -äänen kuulua, kun kaikki onkin yhtäkkiä oikein ja hyvin, ja Fay ja Tom ovat yhdessä. Shields ei olisi niin kehuttu kirjailija, jos hän lopettaisi tähän kohtaamiseen ja antaisi Fayn ja Tomin olla yhdessä ilman ongelmia. Koska he ovat ihmisiä, tavallisia tuntevia ihmisiä, ei rakkaus ole ongelmatonta.

Näin etnologina minua kiinnosti koko kirjan ajan Fayn ammatti, ja pohdin sen käännöstä. Suomennoksessa Fay on kansanperinteentutkija, ja kun aikani googlettelin kirjaa löysin viimein Fayn ammatin alkuperäiskielellä: folklorist. Fay on siis folkloristi! Hänen tutkimusaiheensa ovat merenneidot ja niistä kertovat tarinat. Vähän liian väljä aihe ollakseen uskottava, mutta Shieldsin kuvauksessa folkloristin tutkijan työstä oli ihanan paljon tuttua. Vaikka kuvaus oli ehkä vähän kaunisteltua, minun oli silti hirmuisen helppoa samaistua Fayhin. Se ei kyllä johtunut pelkästään ammatista, vaan myös Fayn luonteesta. Pidin hänestä välillä, vaikka välillä hän ärsyttikin. Oli hän outo tai ilahduttavan tuttu, ymmärsin häntä kuitenkin. Fay tuntui todelliselta, vaikka olisi häneen vielä enemmän voinut syvyyttä kirjoittaa.

Tom sen sijaan jäi minulle etäiseksi, enkä ymmärtänyt aivan täysin hänen valintojaan, esimerkiksi kolmea edellistä avioliittoa. Ehkä Fayn hahmoon samaistuminen vei tällä kertaa kaikki aistini niin, ettei Tomille jäänyt mitään, mutta minusta hänen henkilökuvansa oli vielä Faytakin ohuempi.

Rakkauden tasavalta oli hyvä kirja, mutta ei niin hyvä kuin odotin kuultuani Carol Shields -suosituksia niin monelta taholta. Onneksi lainassa on jo hänen menestyneinkin teoksensa Kivipäiväkirjat, jonka luen heti kun ehdin. Ehkä vakuutun sen jälkeen. Haluaisin myös lukea Shieldsin Jane Austen -elämäkerran.

Mainokset