Raija Orasen Kohtauspaikka Marinad (2004) on ollut lukulistallani siitä asti, kun nappasin sen jostain ”syksyn uutuuskirjat” -tyyppiseltä listalta. Nopeasti aika kuluu, sillä kirjahan on ollut uutuus peräti viisi vuotta sitten! Hiukan hitaanlaisesti etenee lukemattomien kirjojen listan lyhentämisprojektini. 🙂

Oranen on ennen kaikkea viihdekirjailija. Hän on kirjoittanut ainakin kaksi historiallista trilogiaa, joista olen pitänyt, ja Puhtaat valkeat lakanathan on suomalaisen tv-sarjahistorian klassikkoainesta. Kohtauspaikka Marinad on myös viihderomaani, vaikka se käsittelee hyvinkin vakavia lähimenneisyyden asioita: taistolaisuutta, liikkeeseen kuulumista, vakoilua, uskollisuutta, oikeaa ja väärää, Neuvostoliittoa – ja lopulta kaiken romahtamista.

Kirjan päähenkilö Nora on kuulunut 1970-luvulla puolueeseen ja työskennellyt toimittajana Tiedonantajassa. Myös Oranen itse on ollut Tiedonantajan eduskuntatoimittaja, joten tältä osin Noran kokemuksissa on kirjailijan omia muistoja. Riidat lehden toimituksessa perustuvat todellisuuteen, mutta kuten HS:n arvostelussa todetaan, Kohtauspaikka Marinad ei silti ole mikään paljastusromaani. Orasen paljastamat poliittiset kiemurat on tiedetty jo.

Tarina kulkee kahdessa aikatasossa: toisaalta Noran muistoissa ”entisistä ajoista”, toisaalta vuodessa 1991 ja Neuvostoliiton romahduksen päiviin ja siihen syksyyn. Noran luokse palaa kuolemaisillaan oleva entinen aviomies Johannes, jonka vuoksi Nora joutuu käymään asioita läpi uudestaan ja uudestaan. Samalla selvitetään myös esimerkiksi hyljätyn tyttären ja hylkääjä-isän välistä suhdetta, uuden alun mahdollisuutta (tietenkin), anteeksiantoa sekä aiheita, jotka ehkä pohdituttavat entisiä taistolaisia: Johanneksen sokeaa uskoa aatteeseensa ja toisaalta Noran valintaa hyljätä aatteensa.

Ihan jännä kirja, ja koska Oranen on taitava kirjoittaja, myös Kohtauspaikka Marinadia oli ilo lukea. Hiukan liian pitkä se ehkä oli, joitain sivupolkuja olisi voinut karsia, mutta toisaalta ihmissuhdekuviot ja draama kuuluvat viihdekirjallisuuteen, kuten myös helpohkot juonenkäänteet.

Kannen kuva on lainattu kirjailijan kotisivuilta.

Mainokset