Jane Austen -teemakesä liukui syksyksi ja on nyt kai jo sitten Austen-talvi. Sen verran hitaasti olen suunnittelemassani teemakokonaisuudessa edennyt, että tästä voi hyvinkin tulla Jane Austen -vuosi.

Päätin siirtyi Jane Austenin romaaneista ja romaaneihin pohjautuvista elokuvista vähän etäämmälle elikkäs elokuviin joissa Jane on läsnä toisella tasolla. Katsoin siis elokuvat Becoming Jane (2007) ja The Jane Austen Book Club (2007). Jälkimmäinen perustuu Karen Joy Fowlerin romaaniin, jonka olen myös joskus ennen blogiaikaani lukenut.

Becoming Jane oli niin huono elokuva, etten voi muuta kuin suositella, ettei kukaan katsoisi sitä koskaan. Paitsi jos haluaa tulla pahalle tuulelle. Ensimmäisen kerran aloin katsoa kelloa levottomasti, kun leffaa oli kulunut puoli tuntia. Eikä se siitä todellakaan parantunut. Anne Hathaway on ärsyttävä, ja elokuvan juoni Jane Austenin nuoruudenrakkaudesta on kömpelö ja teennäinen.

The Jane Austen Book Club on kauempana Austenista kuin edellinen elokuva, sillä Austen on tässä läsnä vain kirjojensa kautta. Viisi naista ja yksi mies muodostavat lukupiirin, jossa luetaan läpi kuusi Austenin tärkeintä romaania. Lukupiiriläisten erilaisuus, omat elämäntilanteet ja ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin Jane Austen, ja hyvä niin. Elokuva ei millään tavoin räjäyttänyt tajuntaa hienoudellaan, mutta oli mitäänsanomattoman hyväntuulinen. Pääosissa on tyylikkäitä naisia, kuten Maria Bello, Emily Blunt ja Kathy Baker, sekä miespääosassa hienoluonteinen Hugh Dancy, jolle en vain voi muuta kuin hymyillä.

En muista yksityiskohtia Fowlerin kirjan juonesta, joten en tällä kertaa voinut leffaa katsoessani vertailla niitä. Ehkä ihan hyvä niin, sillä elokuva toimi sellaisenaankin. Kirjasta on sen sijaan jäänyt mieleen jännä yksityiskohta: lopussa oli tiivistelmät Austenin romaaneista sekä vinkkejä lukupiirin aloittamiseen ja kysymyksiä pohdittavaksi.

Vielä Jane Austen -teemavuodestani: totuus on, etten minä missään vaiheessa ole jättänyt suosikkielokuviani Northanger Abbeyta ja Persuasionin kahta versiota. Katson niitä aina välillä, kun tarvitsen pään nollausta tai lohtua väsymykseen (ihastuttavasti flirttaava Henry Tilney saa minut aina hyvälle tuulelle, ja Anne Elliotissa vain on sitä jotain sankaritarainesta). Austenin romaanit luulin jo jättäneeni tältä erää, mutta löysin kirjaston poistomyynnistä Kasvattitytön tarinan, jonka ajattelin vielä lukea tähän teematalveen liittyen. Tarkoitukseni olisi päättää teemasessio Carol Shieldsin kirjoittamaan Jane Austen elämäkertaan, mutta sitä on ollut vähän vaikea saada kirjastosta. Mutta eiköhän tuo vielä vastaan tule, ja sitä ennen ehdin ehkä vielä löytää muuta Jane Austeniin liittyvää, jonka voin liittää teemaani. Ehdotuksia?

Mainokset