E.M.Forster: Hotelli Firenzessä

Brittiläinen E.M. Forster (1879-1970) kuvasi kirjoissaan muun muassa luokkayhteiskuntaa, oman aikansa sukupuolijärjestelmää ja niiden omituisuuksia. Hotelli Firenzessä (A Room with a view, 1908, suom. 1986) kertoo juuri näistä aiheista, vaikka onkin juonellisesti rakkaustarina.

Päähenkilö Lucy Honeychurch on nuori, viehättävä englantilaistyttö, joka on vanhapiikatätinsä kanssa lomalla Firenzessä. Täysihoitolassa Lucy tapaa herra Emersonin ja hänen poikansa Georgen, jotka erottuvat joukosta välittömällä käytöksellään, ja joutuvat muun täysihoitolayhteisön paheksumiksi. Lucykin välttelee heitä, kunnes alkaa tapahtua: Lucy joutuu murhan silminnäkijäksi, ja George on paikalla ainoa, joka voi olla avuksi. Rakkaus syttyy, ja George näkee sen suoralla tavallaan, mutta Lucy ei tunnista eikä tunnusta sen olemassaoloa.

Toinen osuus romaanista tapahtuu Englannissa muutamaa kuukautta myöhemmin. Lucy on kihloissa kuivakkaan, peribrittiläisen Cecil Vysen kanssa ja uskoo olevansa onnellinen. Kun Emersonit muuttavat lähistölle, joutuu Lucy arvioimaan tulevaa avioliittoaan uudelleen. Hänen on vaikea myöntää olevansa rakastunut George Emersoniin, joka isänsä kanssa on liian erikoinen, vapaamielinen ja rohkea sopiakseen Lucyn yhteisöön ja perheeseen.

Firenze on kirjassa tärkeä paikka monellakin tapaa. Se on romanttinen kaupunki, sillä Georgen ja Lucyn rakkaus syttyy siellä. Se on tärkeä myös Lucyn kannalta henkilökohtaisesti, sillä loma siellä muuttaa hänet, vaikka muutos alkaakin näkyä vasta myöhemmin. Lomallaan Lucy alkaa kuitenkin nähdä yhteisönsä jäykkyyden ja toimintatapojen nurinkurisuuden, jota vastaan osa hänestä alkaa haluta kamppailla. Lucy on älykäs ja vahva nainen, jonka on lopulta mahdotonta asettua luokkayhteiskunnan hänelle varaamaan lokeroon.

E.M.Forster kuvaa julmasti ja suorapuheisesti 1800-1900-lukujen vaihteen brittiläisen yhteiskunnan kaksinaamaisuutta ja tapakulttuurin heikkouksia. Naisen asema typeränä olentona, jonka ainoa tehtävä on olla viehkeä ja jättää ajatteleminen miehille, on Forsterin hampaissa ilman mitään piiloviestejä. Samalla Forster naureskelee myös muille yläluokan tavoille alkaen sen aikaisesta brittiläisestä Italiaan, Kreikkaan ja muihin ”barbaarisiin” maihin kohdistuvasta turismista ja sen piirteistä.

Hotelli Firenzessä on myös filmattu ainakin pariin kertaan. Vuoden 1985 versio lienee tunnetuin. Siinä Lucya näytteli Helena Bonham-Carter ja Georgea Julian Sands. Herkullisissa sivurooleissa nähdään mm. Maggie Smith Lucyn Charlotta-tätinä ja Judy Dench tämän ystävättärenä sekä – ah – Daniel Day-Lewis herra Cecil Vysena.

Kuva on ko. elokuvasta ja lainattu Helena Bonham-Carterin fanisivuilta.

Yksi kommentti artikkeliin ”E.M.Forster: Hotelli Firenzessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.