Otteita Illuusioita – suomi -sanakirjasta

Paras tapa viettää sunnuntaita:

ELIZABETH BENNET -KÄVELY; LIZZY -KÄVELY, ELIZABETH -KÄVELY

Lähes sama kuin Catherine Morland -kävely; Anne Elliot -kävely

Elizabeth Bennet -kävelyn tarkoitus on virkistäytyä raittiista ilmasta ja kauniista maisemista. Kävelylle lähdetään kaunilla säällä. Kohde voi olla ennestään tuttu tai yhtä hyvin vieras kohde lähiympäristössä. Kävelyretken pituutta ei ole määritelty ajassa eikä matkassa, sillä se on riippuvainen muista olosuhteista, kuten sää, seura, reitti ja matkalla kohdatut henkilöt.

Oleellisinta Elizabeth Bennet -kävelyllä on nauttia ympäristöstä. Luonto on kaunista ja ilahduttaa mieltä, jos siitä vain ymmärtää nauttia. Raitis ilma virtaa keuhkoihin ja kirkastaa silmät. Kirpeä tuuli ja kevyt liikunta tuo kasvoihin väriä. Varsinaisesti Lizzy -kävelyn tarkoitus ei ole urheilla niin kuin tänä päivänä urheilu usein mielletään, vaan tärkeämpää on virkistyä ulkoilmasta ja nähdä luonnon kauneus. Sopivalla säällä kävelylle voi ottaa mukaan luettavaksi kirjan tai vaikkapa vasta saapuneen kirjeen. Lizzy -kävely on myös erinomainen tapa selkiyttää omia ajatuksia ja saada maailma järjestykseen jonkin mieltä kuohuttaneen tapahtuman (esimerkiksi epämiellyttävän kosinnan) jälkeen. Kävelyllä ei ole kiire minnekään, vaan rauhallinen tahti antaa rytmin myös ajatuksille.

Lizzy -kävelyllä voit törmätä pitkään, tummaan herrasmieheen, jonka kosinnan edellisenä päivänä torjuit, ja joka antaa kirjeen luettavaksesi. Toisaalta yhtä hyvin voit olla tapaamatta häntä, mikä on aivan yhtä onnistunut Elizabeth -kävelyretki myös.

Jos suuntaat kävelysi em. herrasmiehen kartanon puistoon, voit tavata hänet ”yllättäen” raikkaana uinnin jäljiltä, valkoinen paitansa vielä lammikon vedestä kosteana.

Elizabet Bennet -kävelyt ovat luonnollisimmillaan kun olet yksin vain omien ajatustesi kanssa. Silloin pystyt nauttimaan ympäristöstäsi keskittyneemmin ja saat rauhan järjestellä omia ajatuksiasi  kuntoon. Lizzy -kävely voi kuitenkin olla aivan yhtä onnistunut seurassakin, jos seura on hyvin valittua. Silloin luonnon tarkkailu jää ehkä vähemmälle, mutta sen korvaa innostunut ja hyväntuulinen, älykäs keskustelu ystävien kanssa. Valitse kuitenkin seurasi tarkkaan: lipevä, rasvalettinen, itseään täynnä oleva serkku, joka aikoo kosia sinua, ei ehkä ole kävelyretken kannalta onnistunein valinta seurueeksi.

Elizabeth Bennet -kävelyjä voi suositella ihan kenelle tahansa mielen virkistykseksi.

CATHERINE MORLAND -KÄVELY

Catherine Morland -kävely on jotensakin samansisältöinen kuin Elizabeth Bennet -kävely, mutta tehty yleensä kahden erityisen ystävän kanssa, joista toinen on erityisen ihastuttava. Kävelyn aikana voit vertailla maisemia juuri  lukemasi kirjan kuvaamiin maisemiin. Kävelyretket ovat harrastuksena ehdottomasti mieluisampia kuin kärryajelut.

ANNE ELLIOT -KÄVELY

Edelleen samansisältöinen kuin edelliset yhteensä, mutta yleensä laajemmassa seuruessa suoritettu. Seurueeseen olisi hyvä kuulua vähintään yksi upseeri (mielellään merikapteeni, jota et ole tavannut kahdeksaan vuoteen), mutta tämä ei ole välttämätöntä. Anne Elliot -kävelyllä muu seurue voi hyvin olla puheliaampaa kuin sinä itse – oman vaiteliaisuutesi syytä ei tarvitse kertoa kenellekään. Kävelty matka voi olla myös edellisiä pidempi, ja sinulla on lupa väsyä. Anne Elliot -kävelyjä tehdään myös lyhyillä huvimatkoilla, kun tutustutaan matkakohteena olevaan pikkukaupunkiin, joka voi sijaita vaikkapa meren rannalla.

Mainokset