Tom Spanbaeurin ekana suomennettu teos Mies joka rakastui kuuhun jätti sen verran syvän jäljen, että kun kirjastossa tuli vastaan saman miehen esikoisteos Kaukaiset seudut (Faraway Places, 1988, suom. 2006), nappasin sen heti mukaani.

Spanbauer ei kaihda vaikeiden aiheiden, melkeinpä tabujen käsittelemistä kirjoissaan. Hän käyttää ainakin näissä molemmissa lukemissani kirjoissa minä-kertojaa, jolloin tarina, paikat ja tapahtumat avautuvat vahvasti pienestä näkökulmasta, vain yhden osuuden kaikesta kuvaten. Se sopii hyvin näin rajuihin aiheisiin, joista tarinan ulkopuolista kertojaa käyttämällä saisi kyllä ehkä laajemman kuvan, mutta ei näin syvää tunnetta irti.

Kaukaiset seudut on pieni kirja, nopeasti luettu, joten suosittelen sitä kaikille niillekin, jotka kaihtavat tiiliskiviä. Verkalleen käynnistyvä tarina väläyttää aluksi vain vihjeitä tulevasta dramatiikasta, mutta kun kertoja pääsee varsinaiseen huippuhetkeen, aloin toivoa ettei sitä olisi tullutkaan, niin tehokkaasti se oli kuvattu.

Tarinaa kertoo teini-ikäinen Jake, joka asuu vanhempineen pienellä vuokramaatilalla jossain Amerikan peräkylillä. Vahingossa Jake joutuu näkemään väkivaltaisen kuoleman, mutta Jaken isä käskee vaieta asiasta, ettei perhe saa ongelmia. Murhaa ei kuitenkaan voi ohittaa niin helposti – sen seuraukset muuttavat lopulta koko Jaken perhettä peruuttamattomasti. Niin kliseistä kuin se onkin, sanoisin myös Jaken muuttuvan tapahtumien voimasta lapsesta aikuiseksi. Ainakin hänen suhteensa isään muuttuu, kun hän oppii kyseenalaistamaan kieltoja. Pojan kehitys tulee esiin juuri hänen omassa kertojanäänessään.

Takakannessa sanotaan:

”Symbolisesti ladattu teos kuvaa jäntevin vedoin sekä aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren pojan sielunmaisemaa että 1950-luvun Amerikan pimeitä puolia, kuten yhteisöllistä tekopyhyyttä, rasismia, mccarthyismiä ja kollektiivista vainoharhaisuutta.”

Se on ihan hyvin kuvattu. En varmastikaan ymmärtänyt kuin mikro-osan Spanbauerin symboliikasta, mutta mielessä tämä kirja on pyörinyt jo nyt viikon verran. Loistava kirjailija, täytyy sanoa.

Mainokset